Förstelärare?

jpg”>DEN UTDÖDE HUVUDLÄRAREN.
Det har den senare tiden stått i pressen att läsa ett och annat om s.k. ”förstelärare”. Det tycks vara svårt för kommunerna att rekrytera sådana. I den mån man där nu det över huvud taget det vill, ity det innebär ju ett extra påslag i lön. Eventuellt kan det bero på brist på lärare som kunna axla ett slikt värv. Kommunerna ha av tidigare utbildningsminister begåvats med särskilda medel för för att sjösätta detta projekt. Meningen torde väl vara, att erfarna pedagoger skulle åtaga sig ansvaret för att leda utvecklingen av verksamheten på resp. skola inom resp. ämnessfär.
I mindre omfattning tyckas nu kommunerna ha intresserat sig för detta.
Ej många år efter mitt inträde i yrkeslivet, vid Rödsleskolans högstadium i Oskarshamn, utnämndes jag till s.k. Huvudlärare. Som sådan avsågs jag leda den pedagogiska planeringen i ämnet historia och religionskunskap, därjämte att ansvara för inköp, läroboksbeställningar samt verderbörande ämnesinstitutioner. Alla beslut därvidlag fattades av en s.k. ämneskonferens, där de i ämnena undervisande lärarna deltogo. Där fastställdes också för vart år planeringen av verksamheten in totum, med prövningar, gemensamma arrangemang m.m. Därjämte ålåg det mig att handleda ev. nya lärare.
Systemet fungerade utmärkt, tills att dåvarande utbildningsministern, hr Persson (sedemera statsminister) genom diverse dubiöst tricksande genomdrev en kommunalisering av skolan, varvid huvudlärarfunktionen avskaffades, möjligen p.g.a. sparsamhet med det utdelade arvodet, men fastmer p.g.a. att någon pedagogisk handledning ej längre ansågs vara av behovet påkallat.
Alldenstund det därigenom blev ”fritt fram” för alla att agera efter eget skön och ej längre efter några fasta regler, uppstod i stället en funktion med ett antal ospecificerade s.k. konferenser (”kvarsittningar”) då ordsvallet flödade och inga påtagliga resultat åstadkoms.
När man nu söker efter s.k. Förstelärare, är det väl möjligen så, att den gamla utdöda huvudlärarfunktionen kan återuppväckas – företrädesvis beklädd av äldre herre i stärkkrage och slips och ett lagom kritiskt men gemytligt sinnelag?
För detta nämnda arbete medgavs en nedsättning av undervisningstiden med 1 lektion/vecka samt ett arvode å SEK 175.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förstelärare?

  1. Yvonne Quarfot skriver:

    Skolan då och nu. I alla fall sedan 60 talet har skolan varit en av politikernas största leksaker och det har inte minskat med åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s